Column
Klimafestival på biblioteket — Et overskuddbord!
Helt siden tidlig formiddag hadde grytene putret i lokalene til Magnus Morveto bak Food Evolution. Han hadde tatt med seg ungdommene fra JobbUNG som skulle bryne seg på å lage mat og servere til bibliotekgjestene en søndags ettermiddag. Et samarbeid mellom Bydel Grünerløkka og Deichmanske på Schous for å gi arbeid til ungdommer og skape møteplasser for frivillighet.
Denne gangen er målet å gi oppmerksomhet rundt matsvinn, og det hele skjer samtidig som Klimafestivalen §112 tar sted i de fleste byer rundt om i Norge. For det var nettopp miljø og bevissthet som var overordnet tema for middagen, at alle kan slå et slag for matkasting hjemme på kjøkkenbenken. Pjuskete rotfrukt ble skrelt og ovnsbakt, ostehjul ble skåret opp i kuverter og var i ferd med å få et nytt liv. Rundt et langbord står frivillige og forbereder desserten, små konfektkuler av havre, kokosolje, kakao og nøtter. Det har vært rom å delta for alle som ville bli med å bidra til kveldens arrangement. Men vi ventet på maten var det ansiktsmaling for de som ville pynte seg før måltidet.
Serveringsfatene var kommet ned fra kjøkkenet i overetasjen og matlukten begynte å spre seg rundt i biblioteket. En plass hvor man vanligvis ikke ville forventet å kjenne middagsduft, ei heller høre praten sitte så løst. Folk begynte å sette seg ned rundt bordene, så fort at flere stoler og spiseplasser måtte til. Det var en variert meny med overflødig mat som stod på rekke over langbordet, med påfyll like rundt hjørnet. Det sies at hyggelige samtaler skapes rundt middagsbordet, og på denne søndagen på Deichmanske skulle ingen sitte alene. Koordinator Cecilie Dawes står ved skranken og holder overblikket at alt kommer hvor det skal. Når alle hadde funnet seg en plass, ble det holdt en kort takketale med tanker rundt arrangementet og målet med middagen og klimafestivalen. En gitar dukket opp og det var duket for spontankonsert.
Etter musikken og videre samtaler var det en mett forsamling som trakk mot dørene, hvor siste utgave av bærekraft- og matmagasinet Hauste ble delt ut, tilsynelatende godt fornøyd med å ha bidratt til klimasaken. Vi takker alle som bidro til å realisere, gi råvarer og lage mat til Overskuddsbordet, spesielt frivillige, Klimafestivalen 112, Oslo Kommunes Seksjon for Kvalifisering og Miljø (KOM), Food Evolution, Food Studio, biblioteket på Schous plass, Holdbart.no, Matsentralen og Åpent Bakeri.
Tekst av Christian Høie og Linn Ekberg
Fotografier av Sebastian Dahl