Oslogryta

For meg, som kokk, er det et utrolig privilegium å kunne dra rundt i min egen by, plukke ferske grønnsaker opp av jorden, vaske de og deretter endre de til en varmende og deilig gryte. Når grønnsaker er så gode som disse, rett fra nabolaget, skal man gjøre minst mulig og la de skinne selv. - Gaute Vindegg

Oppskriften på Oslogryta kan være så mye. Er det en fremgangsmåte på hvordan det som er i gryta er kutta og varmebehandlet? Er det balanseringen av smaker? Skal det ha en ingrediensliste? Eller er det egentlig en lengre historie, en annen måte å se en oppskrift på.

For meg er Oslogryta en praktisk ting, jeg har tross alt laget den. Jeg har kuttet grønnsaker, frest noen i panne og tilsatt de i en rekkefølge, deretter smakt til med salt, urter og eplecidereddik. Men det er like mye de som har dyrket grønnsakene, de som har tilrettelagt for dyrking, de som har bygget strukturer og stått på slik at det skal finnes flere steder hvor det er urbant landbruk i Oslo som er hovedaktørene i en slik oppskrift. Jeg er mer et verktøy for å videreforedle alle disse tingene, grønnsakene er en gryte som venter på å bli laget. Det er opp til oss å koke den sammen.

Oslogryte, Ca 4 personer.
Ideelt sett går du ut i hagen din og plukker:
8 poteter, gjerne en fast sort. Dette var falva.
4-6 gulrøtter (etter størrelse)
1 purre
½ sellerirot
2 pastinakk
Liten bit kålrot
1 eple, syrlig
1 stk Mangoldstilk
1-2 stk grønnkålstilk (pass på at den ikke er trevlete, smak på en liten bit, du kjenner det om den er ugrei)
Litt olje til steking, gjerne raps
Salt til smak
Eplecidereddik etter ønske

Fremgangsmåte
Vask og skrell alle grønnsakene godt. Kutt de i passe biter, kan godt være litt grove. Tenk at du skal kunne ta de på en skje og putte i munnen uten for mye kamp. Ha 2 poteter og passe vann i en kjele, ca 5 dl og kok til potetene detter fra hverandre, kjør med stavmikser eller lignende. Dette er tykningen til gryta (potage). Du kan bruke mer potet hvis du vil ha den tykkere (eller litt maizena eller lignende). Stek gulrøttene i olje på middels temp lenge, 15-20 min. Pass på å røre. Da blir de ekstra søte og gode. Når de har fått farge (litt lett stekekant/lett bruna/tydelig søtere/litt oransje farge på oljen) har du i selleri og purre og lar det frese litt sammen, øk varmen til fullt.

Ha resten av grønnsakene, men ikke mangold og eple, i en kjele. Ha på potetene og vannet du kokte tidligere og topp opp med vann så det dekker. Ha i litt salt (to klyper/en liten tskje/6g). Dette gjør at grønnsakene holder konsistensen bedre. La koke til grønnsakene er møre, ca 20-30 min (alt etter størrelsen på bitene og månefase). Ta en bit underveis, det er den enkleste måten å sjekke. Til slutt tilsettes eple og mangoldstilk. Smak til med salt og eddik etter eget ønske. Til slutt har du i urter som angitt under, og alt toppes med mangold og grønnkål (enda litt lengre under)

Vel bekomme!