Column
Vinn-vinn
— På Vaterland
Prosjektet “Sommer på Vaterland” er et samarbeid mellom Bymiljøetaten, Bydel Grünerløkka og Bydel Gamle Oslo. Idèen var å gi lokal ungdom arbeidserfaring og samtidig skape hyggelige, grønne møteplasser i nærområdet.
Ungdommene fra Grünerløkka og Gamle Oslo kan gi seg selv en klapp på skuldra. Gjennom å stelle planter, steke sveler, rydde og snekre utemøbler, har de løftet Vaterlandsparken bort fra sitt triste rykte. De har lånt ut sjakkutstyr og parkleker etter modell fra Sofienbergparken, og skapt en scene for dans og musikk. Noen har besøkt Hegli Gård, hvor de lærte seg å lage syltetøy og saft fra egenplukka bær. De har restaurert teak-rekkverket over kulverten, høytrykkspylt i parken og stelt båter.
«Du må gjerne låne en,» får jeg høre. «Gratis!» Robåtene vugger sakte i det stille vannet, kun få meter fra parken. Også her er Bydel Gamle Oslo involvert, med Joint Organization for Youth (JOY), som eier båtene. Sammen med ungdommene har de vedlikeholdt dem og tilbudt opplevelser for alle som måtte ønske – noe som ble mulig takket være midler fra Grønlandsløftet, Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen.
De fargerike vimplene som omkranser parken ble laget av gjenbrukstekstiler med Relove tidligere i sommer. Tomater, basilikum og gresskar kryper seg opp og ut av dyrkekassene. Hagecrew har vært mentorer for de lokale ungdommene, og sammen har de dyrket fram friske, flotte grønnsaker.
To politi-hester har dukket opp, èn sort og èn hvit. Et dårlig tegn, hadde det vært for noen måneder siden. Denne gangen hadde det overdimensjonerte sjakkbrettet tiltrukket også dem. «Kan du ta et bilde av oss ved sjakkbrettet?» spør de en av ungdommene på jobb, lett synlig i hans signalgule trøye. Begivenheten tiltrekker seg flere tilskuere, og flere benytter muligheten til å kose litt med hestene.
«Vi er veldig glad i dette prosjektet,» sier en av politikvinnene. «Det har blitt mye hyggeligere i parken, og vi opplever langt mindre rusproblematikk her enn tidligere.»
Til neste år kan Oslo smykke seg med tittelen Europas miljøhovedstad. Da blir erfaringene fra Vaterland nyttige innspill til grønn og inkluderende byplanlegging. I tillegg sitter flere titalls ungdommer igjen med verdifull arbeidserfaring – og kanskje en ny venn eller to.