Julemiddag på biblioteket
— Et overskuddbord!

Siden julen 2009 har Charity of Food arrangert juleeventet “En jul for alle” i ulike format. Fra oppstarten har fokuset vært på å skape en magisk dag i fellesskapets navn – med korsang, underholdning og samtaler rundt et bord. Et gratis julebord for alle i byen. Initiativet kom fra Charity of Food i Sverige, og desember 2016 ble det første norske arrangementet avholdt på Schous bibliotek på Grunerløkka i Oslo. Fokuset for eventet var denne gangen rettet mot matsvinn.

Jul med et annet fokus

For mange av oss handler jula mest av alt om tradisjonene vi har omkring det å samles rundt et bord og nyte tradisjonell julemat. Det vi kanskje er mindre oppmerksomme på er hvor mye mat som kastes i denne feiringen. I Norge kaster vi hvert år over 350 000 tonn mat og dette er et overskudd som istedenfor å kastes i søpla kunne ha hjulpet mange vanskeligstilte mennesker.

Niklas fra rekrutteringsbyrået Sixténs  ønsket både å belyse og gjøre noe praktisk med dette. Så hva var bedre enn å invitere til en julemiddag, åpen for alle og med mat basert på varer som ellers ville ha vært kastet. Sixténs satte slik i gang det første Christmas of Food prosjektet i Oslo som et samarbeidsprosjekt mellom Oslo Kommunes Seksjon for Kvalifisering og Miljø (KOM), Cateringbyrået Cateringfabrikken (drevet av Sixténs), prosjeket LAGET – Qou Vadis (et kombinert språk og arbeidstreingstiltak for voksne innvandrerkvinner), Food Studio og biblioteket på Schous plass, selve folkebiblioteket.

Bitte-bitte-lillejuleaften

Det var liflige dufter som fylte biblioteket den 21 desember. På trikkeholdeplassen på Schous plass sto Egil og Ivar fra Rusken i kommunen med selvlysende kjeledresser og nisseluer og inviterte folk til å komme inn i varmen for å få seg en god posjon ekte julemat. De lokket med varm gløgg fra gryte og pepperkaker og funksjonen som innkastere fungerte godt, for snart fylte biblioteket seg opp.

Eva fra Food Studio hadde brukt ettermiddagen på å svøpe biblioteket i juledrakt, dekke bord og pynte. Rundt langbordet benket det seg en broket forsamling – en god blanding av eldre, barnefamilier og ungdommer. Noen var bibliotekgjester, noen tilfeldige forbipasserende og andre hadde kommet til biblioteket ens ærend for å få seg nettopp en varmjulemiddag. Her var ulike samfunnslag og kulturelle bakgrunner representert og det varte ikke lenge før en lun stemning bredte seg i lokalet og samtalene satt løst.

På buféen bugnet det av ulike juleretter. Cateringfabrikken hadde laget maten med hjelp på kjøkkenet fra kvinnene fra Qou Vadis og på menyen sto det blant annet julesylte, julepølser, oksehaleterrin, salater, pinnekjøtt, remulade, fiksegrateng, leverpostei, kålrotstappe, potetsalat, rødbetesalat, bakte grønnsaker, soppsuppe og medisterkaker …

– Det er jo helt fantastisk med gratis julemiddag, utbrøt en eldre gjest. Han kunne fortelle at han pleide å tilbringe dagene på biblioteket og at dette sannsynligvis var den beste julemiddagen han kom til å spise det året. En annen kvinne fra Pakistan syntes det var aller mest stas med muligheten for ansiktsmaling, det hadde hun aldri prøvd før og hun ville gjerne bli malt som en katt. – Maten er ikke bare gratis, den er helt utrolig god, skrøt Willy, en pensjonert lærer som tilfeldigvis gikk forbi biblioteket på vei hjem. – Også er det jo veldig hyggelig å bli kjent med nye folk i nabolaget. Samtlige ingredienser i rettene som ble servert var mat som ellers ville havna på søppedynga. Maten hadde Cateringfabrikken fått levert dagen før, og både Gilde, Laks og Viltsentralen, Odd Langdalen, Joker Vækerøveien og Meny var blant leverandørene for dette storstilte julebordet.

Artisten Freddy Amigo hadde vært med på Charity of Food flere ganger i Sverige og ville ikke gå glipp av det første arrangementet i Norge. Han grep villig mikrofonen og underholdt med julesanger fra inn-og-utland. Den fjerde gangen han stemte i med Feliz Navidad var det til og med noen som tok seg en liten svingom på dansegulvet.

En ny tradisjon

Etter endt kalas var det fortsatt mat igjen, denne ble kjørt til et eldrehjem til glede for beboere og ansatte der. Både arrangører og gjester gikk hjem mette og fornøyde inn i førjulsnatten på Grunerløkka. Niklas fra Sixténs sier at arrangementet gikk over all forventing og at neste år kunne han tenke å gjøre det samme med mulighet for å fore enda flere. – All maten vi fikk kunne ha mettet fire hundre stykker. Neste år ser jeg for meg at vi lager langbord for tusen! Og at vi lager Schous bibliotek i pepperkakeversjon, smiler han. Eva og Cecilie fra Food Studio er enige. De mener potensiale er stort for slike typer sammenkomster. Det er vakkert å se samtalene og møtene som oppstår når ulike mennesker som ikke kjenner hverandre samles rundt et måltid, sier Cecilie og Eva fyller inn: – Dette er et type arrangement som viser at det å samle folk i et nabolag rundt et bord er noe av det beste vi kan gjøre for å få folk til å føle seg som del av et fellesskap. Og det har en stor verdi i seg selv.

Tekst av Mira Beckstrøm Laurantzon

Fotografier av Svein Kjøde