Håndbok
— Overskuddsbord

I 2019 utviklet vi en håndbok for Oslo Kommune i hvordan lage Overskuddsbord. Vi kaller det overskuddsbord for å vise at matrester og svinn egentlig er ressurser. Butikker, spisesteder og matprodusenter har ofte et overskudd av matvarer som de av ulike grunner ikke kan selge, og ofte ender opp med å kaste. Ved å spørre om å få denne overskuddsmaten, kan den heller gjøres om til et festmåltid som mange kan få glede av. De som deltar på et overskuddsbord, kan få servert budskapet om å ta vare på ressurser og kaste mindre mat gjennom en positiv matopplevelse – uten en moraliserende pekefinger.

Matlaging er en av våre mest naturlige kreative rom i hverdagen. Det å lære seg å starte all matlaging med å åpne kjøleskapet og se hva man har som kanskje trengs å reddes er en unik mulighet til et kreativt eksperiment. Det er mindre skummelt å eksperimentere med gamle råvarer i et kjøleskap, og det å lage mat uten oppskrift, åpner opp for et spennende rom når man lærer seg å beherske noen av de viktigste prinsippene.

Noe av det folk sier de savner mest i sitt nabolag er følelsen av tilhørighet. Det er ikke ofte du inviteres til et gratis måltid rundt et langbord med naboer, kollegaer eller tilfeldige folk i ditt nabolag lenger. Denne tradisjonen som har vært levende på landsbygda gjennom våronn og høsttakkefester er noe vi ønsker å bringe inn i bybildet og puste liv i igjen.

Tiltakene til Klimakur 2030 forutsetter at forbrukerne endrer vaner. Kanskje du vil arrangere et overskuddsbord med venner, familie, på skolen eller kanskje med naboene? Vi har laget en håndbok for overskuddsbord med tips og triks!

Les vår håndbok for overskuddsbord her.

Les Klimakur 2030 her.

© www.sebastiandahl.com BY-NC-SA
Creative Commons BY-NC-SA
Please ask before using.
© www.sebastiandahl.com BY-NC-SA
Creative Commons BY-NC-SA
Please ask before using.
© www.sebastiandahl.com BY-NC-SA
Creative Commons BY-NC-SA
Please ask before using.
© www.sebastiandahl.com BY-NC-SA
Creative Commons BY-NC-SA
Please ask before using.